16.4.06

Selamat Jalan.....

Syahdu....sebak...aku khilangan sumber inspirasi utk kisah cinta tragis yg juga seorg sahabt baik yg mengakhiri kisah hidupnya di atas katil hospital Universiti......

tepat jam 11 pg pg kelahiran Nabi Muhammad SAW, aku kehilangan sahabt baik yg sekian lama terpisah,namun perjumpaan kami cuma seketika.......igt kisah laki bodo aku tulis kat sini???dialah insan tersebut.dlm perjalanan utk mengucapkn tahniah atas perkahwinan cintanya bersama lelaki pilihannya,dia terbatuk darah ketika melangkah menaiki bas..........

setelah ibu bapanya mengetahui perkara ini,dr jauh mereka pulang utk melihat anak mereka yg menerima dugaan tuhan ini......aku cuma dpt melihat penderitaan mereka dsamping merasai rasa kesal merahsiakn sakit anak mereka........

sudah dtakdirkn oleh yg maha esa,setelah sekian lama kami terpisah,kami jumpa d luar negara jauh dr tanah air tercinta......kebetulan juga kami habis belajar pada bulan yg sama....bezanya aku pulang dulu sblm dia.......

kerana dia,aku kembali menulis blog n kerana dia blog ini mpunyai 2 penulis pada 1 nama yg xda sapa sedar.......sorang ialah aku n sorg lagi ialah dia....:) kerana dia,aku bnyk belajar mengenai perempuan n mengembalikn rasa hormat aku pada kaum hawa.........beza aku ngan dia????dia setia pada yg 1 walaupn ditinggalkn oleh cintanya manakala aku lebih sekular ngan mbuka ruang utk sesiapa sahaja tanpa ada ikatan yg bergelar cinta..........

setelah koma utk beberapa hari dia menghembuskn nafas terakhir.........so entri nih aku nak tuliskn beberapa luahan2 rasa arwah yg menyentuh perasaan aku dlm diari dia yg aku jumpa dlm beg yg dia bawa dhari kejadian....

"cinta......cakap org tua2 sayangkn bini tinggal2kn.....nih yg duk jauh nih kot......rindunya padamu sayangku........."

"x dsangka,plan nak balik jumpa N kali nih terpaksa aku batalkn....cmana yerk diari???xkn aku nak citer kat N yg aku ada kanser n nak pakai duit utk treatment.....???klu dia tahu mesti dia ssh ati nnt..." <= ni buat aku sedih sbb asalnya dia plan nak balik cuti summer sebulan,tp xkesampaian sbb kena bayar utk sakit dia.aku xtau apa yg dia tipu cintanya.....:(

"xkusangka,N kena kawin nan org lain.kata sanggup tunggu aku.aku tanya dia dia kata family dia yg paksa,tp bila aku tanya mak dia,mak dia plak kata N yg nak kawin......apakah kebenarannya???"

"aku banyak melakukan dosa spanjang hidupku......doktor kata aku xharus bg terlalu banyak harapan utk diri sendri........sedihnya sbb aku jauh dr org tersayang dkala begini.nak citer kat N,dia plak ada prob ngan family dia.......kat ko jerlah diari aku mengadu jawabnya...."

apa lagi erk???malas ar aku nulis lagi....buat sakit ati jer aku jer sbb dia citer pasal cinta dia jer.....lepas nih,xda la da entri2 sedih dari aku (kot) sbb da xda dia utk menceritakan kisah2 dia n pengalamn ngan dia da berakhir........akupn tgh xda idea da skang nih sejak pemergian dia.............xbaik aku meratapi pemergian dia kn???aku doakn kau dtempatkn bersama org2 beriman kam............

sebagai sahabat,aku azam utk menyambung niatnya utk pergi menghulurkn bantuan pada umat islam dseluruh dunia........klu x,dia skang nih da kat acheh da menghulurkn bantuan kemanusiaan walaupn aku tau dia bawak diri,tp last2 arwah bawak diri dia bukan saja jauh dari masalah,tp jauh dr semua org....termasuk keluarga yg menyayanginya............

ok ok ....xbaik bersedih, lepas nih insyaallah aku akn mula rajin mengupdate....bukan aku berjanji tp aku berazam sbb klu berjanji aku takut xleh tepati nnt afzan marah,so aku berzam je la zan eh???hehehehhe..........adiosa.......

7 comments:

sepet_kuku said...

assalam'kum...

Inalillah..kisah benar ke?? sedih lyn baca...sebak...al-fatihah utk arwah..moga rohnya berada disisi mereka-mereka yg Allah rahmati..insyaAllah...amin.

*lelaki tu nama N...pernah juga punya kisah dgn seorang lelaki yg bernama bermula ngan N, dan lyn bahasakannye N..lelaki (N) adakah lahirnya hanya tau melukakan hati...hanya tau memberi kemudian meninggalkan...hanya tau menabur lalu membiarkan sekeping hati itu menuju lara...Ya tuhan..moga, hati-hati yang terlara ini...kian tabah menempuh setiap dugaan yg tercipta buat kami...(sekadar cerita)

-Al-Fatihah...takziah buat azkam n keluarga arwah...alhamdulillah, perginya tanpa perlu lagi menghitung garisan-garisan luka dihati...tanpa perlu menakung air mata...redhakanlah...amin-

@zk@m said...

trimas lyn.....da nasibnya cmtuh...dia mberi tapi pemberiannya diambil n dirmpas.....cmtuhla kisah arwah....kesiannya dia xsempat nak menatap cintanya...:((

kalamutiara said...

allo azkam, tulis novel pasal citer cinta tu nak?

faisal said...

hi, innalillahi wa innailaihirajiun...
daripadaNya kita datang dan kepadaNya lah kita semua kembali...

moga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman...

mmg sedih mengenangkan cintanye tu...hakikatnya, cinta kepada manusia, manusia mmg akan mati jua akhirnya tapi hanya cinta kepada allah yang kekal selamanya...

bertemu dan berpisah kerana Allah...

@zk@m said...

tulis novel??? citer sedih ar....cam xbest jer nnt sbb nnt ramai yg nangis :(

Azalea Dz said...

innalillah buat arwah sahabat azkam.. x sangka aza.. dia pergi jua menyahut seruan Illahi.. semoga rohnya dicucuri rahmat Allah.. amin..

nagacute said...

innalillah... hrp x terlmbt lg nk ucap takziah... sedeynya bc kesah hidup arwah... xpe la org 'buat' die di dunia... nnt cinta mst akn dpt blsn jugak.. geram ngn cinta tuh.. takziah again.. hrp azkam bersabar la yek.. jdkan sbg iktibar... jgn jadi hamba cinta.. k...