27.12.05

pengalamanku.....

bila azkam nak kawin?saper yg azkam cinta? ju cuma nak kasi tau,suami yg baik,kuat iman akn dpt isteri yg malas n kurang beriman...itu yg ju baca dlm buku yg dtulis oleh dato'fadhzilah kamsah..azkam ramai awek yer? citer lah kat ju... plzzzz

kenapa ju masih mencintai org lain walaupun ju dah ada boy..?tamak kan ju... ju pun xtau nak wat camner.... plzzz help meee...

Assalamualaikum.....hihihi...pengenalan yg unik dbuat olehku kali ini....comment seorang sahabat kepadaku n insyaalalah akn aku jawab soalan2 yg dnyatakn walaupn agak ssh utk aku......namun kali ini,bukan ini perbualan pertama aku dengan blogger,tp pengalaman aku 1 mlm yg ajaib pada aku yg mbuka mata aku........then aku jawab soalan2 nih....muhehehe....kira kali nih edisi jiwang yg xbrapa jiwang sbb xnak jatuh imej...muhehehhe.....

okla,nih pengalaman aku sepanjang boxing day semalam.....cadangnya nak beli barang n then balik ar rest...but then tetiba ternampak ODEON cinema n sbb da lama sgt xlayan so aku apa lagi ajak ar Eton (bukan nama sbnar n utk peringtn dia nih LELAKI)layan citer Narnia.....smbil tgk tu terigt pada Syafi' n As'ad.....kn best klu adik2 ada....da lama xbawak diorang tgk wayang nih...mesti diorang sukakn???mengalir air mata aku tgk citer tu bukan sbb citer tu sdih mengenangkn adik2 yg jauh......tmbh plak dlm citer tuh ada unsur2 persaudaraan...isk isk isk...tukar topik sbb citer nih da ramai tgk.....

abis tgk citer Narnia tu dlm kul 7.30 mlm nak balik ar sbb da gelp n then kitorang igt ada la lagi bus....rupa2nya hari nih kerja sekerat hari jer....so terlepas la bus nak balik n then ngan pengalaman yg aku ada bnyk kali jadi kat batang idung sendri nih,ambik nafas rilek ar dulu....:)

nak dpendekn citer Allah tunjukkn aku jln menuju ke umah Tuan Fairuz n geng d Newcastle....at least dekat la dr South Shield nih yg jauh n akan mengeringkn duit poket aku...muheheheh...:) da lama aku xmelawat diorang sbb biasanya hari aku senang diorang busy or xda umah n vice versa........so ntah cmana mlm smlm Tuan ngan Hadri ada baru aja balik dr Ireland.......


Aku amat bersyukur ngan hikmah malm semalam.....akhirnya setelah beberapa bulan hati nih sunyi xberisi,mlm semalam diskusi kami n takirah,tarbiah tuan n Hadri mnyedarkn hati ini yg sudah lama lena dbuai mimpi dunia.........

Tuan mebuka bicara mengenai BTN (biro tatanegara) yg berlangsung time aku ke London n citer pasal pengalaman dia yg pernah skali join kerana bersangka baik.....tp konklusi dia n spt yg aku da agak.....ia hanyalah satu sessi ceramah yg berbentuk rasiscme org melayu pd kaum lain....apa yg dddik dlm program dia ialah kita mesti menegakkn kaum kita dengam menjatuhkn org lain spt yg mmg kita smua nampak skang nih......n itu cuba dterapkn dlm ilmu student2.....astaghfirullah....(aku bukan anti-kerajaan,cuma yg hak harus dtegakkn)

then kami berbincara mengenai masalah umat......ya Allah,hanya kau yg maha mengetahui....di sinila hati aku terbuka bila Tuan n Hadri bercerita nasib umat islam zaman ini....bgaimana lemahnya aku ini yg kurang berfikir n mbaca,bagaimana Tuan mengingatkn aku utk memandang dr semua sudut n pasal isu2 anak2 muda zaman sekarang n M'sia sekarang.......benda yg sama merisaukn kami....kami da risau sekarang ini dengan melihat aksi generasi kami....bgaimanakah nasib anak2 n cucu2 kami andai ia tidak berubah..??

bayangkn.....pelajar dr sebuah IPT yg terkenal ngan pendidikn agama n usrah.......then ada sorang pelajar nih ngan bangganya berceritakn hubungan terlarangnya ngan pakwe dia pada sahabat dia......dada penuh ngan ilmu,tudung labuh tp kerana nafsu menguasai semuanya hanya menjadi sesalan......yg pliknya dia bleh citer cambest jer tanpa rasa bersalah...???esoknya tu baru nak nangis nyesal....isk isk isk........citer lain,bayangkn kat UIA(IPT world klass xtahu mmg plik ar) da buat pagar n then tinggi2 semua....still ada org yg mampu melakukan hubung khalwat ngan bestnya d asrama perempuan......ya Allah.....punyerla aku terkejut dengar....klu kat sini biasala,tp kat M'sia.....UIA???

then kami bualkn pasal kehidupan d Newcastle nih....bincangkn gak pasl kehidupan aku yg makin porak peranda nih sbb usaha agama yg kureng n suasana klassmate aku......macam2 n aku takut letih tangan nnt bercerita...:)cmana skang nih kita org m'sia,melayu terutamanya malas membaca n berfikir smpai mudah tertindas ngan idalisme2 barat.......

kami buat review zaman 80-an dmana zaman tersebut student berdiri teguh fight for the right.zaman ABIM perjuangkn pasal ISLAM n kemiskinan.cmana dulu ISLAM bersinar cerah dtanah Melayu.......zaman Anwar Ibrahim (bapak aku setiausaha dia...bangga2...),Fadzil Noor,Ust Hadi n geng2 membentuk ABIM n perjuangkn hak rakyat.......cmana student2 yg balik dr UK,Timur Tengah,US bersatu utk mengembangkn syiar islam......tp cuba lihat sekeliling kita skang nih....??apa watak yg ada dlm diri student2 kita???we see lots of wrong thing but do they care???do they care about the UMMAH?? do they think??itu yg cuba dsampaikn oleh Tuan n Hadri pada aku mlm smlm........knapa ini berlaku??main cause dia sbb pelajar2 skang nih da diajar utk study study study n study...then jadi pak turut.......i'm not saying somthing that offense our goverment,but that is also what i see.......nothing!!! xda usaha2 yg dlakukan oleh student Malaysia utk menaikn taraf sosial kita tp busy ngan sms,Akedemi Fantasia,Malaysia Idol.....budaya apa itu??

budaya entertaiment yg disuntik oleh media yg mengajar anak2 muda utk berhibur??jika perkara ini berlaku,bagaimana pula dengan masa depan negara kita??? berapa peratus anak2 muda yg sedar akan ini???aku andai xdsedarkn oleh Tuan,aku rasa klu aku dM'sia aku pn bleh tahan gak gila AF nih.....:)

kerana benda2 yg xmbangun nihla yg buatkn makin hari negara kita makin lemah.....kita da xda galakan mbaca,galakan berfikir......mmg belajar itu penting,tp mengetahui arus perdana juga penting sbb nnt slah sorang dr kita,generasi baru nih akan jadi pemimpin......siapa??biar Allah yg menentukn.....andai dr skang xda kesedaran,nak tunggu nanti???tp bila nnt tu???

1 kisah yg aku rasa aku patut kongsi ngan korang semua.......ABIM(angkatan belia islam malaysia)....org kuat dia dulu Anwar Ibrahim....mmg dkenali dseluruh dunia.....sama ada lawan mahupn kawan....dia yg gerakkan perjuangan student n also antara key figure utk kebangkitan Islam zaman 80-an dulu.....Anwar nih selalu la pergi around the world utk bagi speech kat student M'sia sblm berfikir n balik berjuang utk islam.camana islam sblm revolusi???pakai skirt n then xpakai tudung tu da jadi benda biasa...snenang tgk M'sia kini ngan Singapore....lebih kurang ar senario dia....so,dlm sbb itu time tu Mahathir da jadi PM(rasanya sbb aku tau nih dr Tuan) n he is very smart in manupulating dia ajak sorang ulamak islam nih utk pujuk Anwar......dia pujuk Anwar utk ubah Malaysia nih melalui kerajaan........nak pendekn citer Anwar makan pujuk n then ABIM pecah dua,ikut Anwar n satu lagi go on with their mission......so klu korang tgk sejarah balik,dr zaman Anwar nih la Bank Islam, bank aji, pakai tudung(actually nih ABIM da start dah) semua tu jd......bnyk perubahan cam usaha dakwah meluas.....tp then tahun 1998....semua org tau....tembelang da pecah....bila berlaku kes Anwar diarah utk letak jawatan n aku xyah ar citer tu plak sbb nnt cram tgn nih....:)then from here ramai org kuar UMNO...sbb??sendri pk.....

mak aih panjang entri nih sbb aku xnak nnt ilmu2 nih hilang n then xsempat kongsi....walau sedikit......cam aku cakap td ar,yg hak kenala tegakkan....cam PAS gak,aku xsokong sgt bukan sbb aku nih anti diorang mahupn kerajaan,cuma cara diorang tu cam da salah skit....contohnya cam penyokong dia da melampau,cakap kosong tp xda ilmu.bila ajak debat live xnak buat....cmana??mmg logik ar kerajaan still kuatkn???stakat ceramah blakang2.....masuk TV berikn hujah2......bukan gaduh,tp tegakkn agama.......

tula yg kami bualkn....then kat depan Tuan ngan Yusof (balik dr Ireland lewat mlm smlm) dlm perbualan kami dr hati ke hati aku akhirnya meluahkn isi n beban dhati nih....aku menitiskn air mata betapa lemahnya dri ini dlm menanggung beban seorang anak yg cuba menjadi soleh n abg kepada adik2 aku......mmg berat menanggung 1 beban n aku syukur aku mengkisahkn dhadapan diorang...lega ati aku pandang wajah Tuan ngan Yusof n dengar nasihat2 diorang......dlm xsedar dri aku nih makin fragile n aku kena bagi ia kukuh balik demi masa depan aku n kebahagiaan kluarga aku....:)

ya Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang,kau kuatknlah hati hambamu,sinarilah ia dengan hidayah n ilmumu n jgnlah kau biarkn diri aku lemah dlm melakukan tanggungjawabku....amin......

maakkk....panjangnya.....aku tulis....bnyk lagi aku xtulis nih cam pasal pengalaman Tuan kat Acheh utk relife mission, pengalaman dia kat Ireland utk PUISI (program usrah yg aku xigt nama penuh dia), pasal sister of islam yg mana org kuat dia anak PM kita sendri n banyak lagi.....xperla,xda rezki aku natulis semau kat sini kot.....yg soalan2 tu esok aku tulis k??? sabor...... n tunggu....:)) xlamapn,dlm 20 jam jer lagikn???muhahahahhaha!!!!!

adiosa!!!

p/s.; sorry xda gambar...muhehehe...malas nak letak...:)

5 comments:

activ8ions said...

wahh abg azkam, kalo bleh, banyakkan lg tulis camnih.. syah sker baca.. lagi panjang lagi bagush ek ;)

afzan06 said...

mak aih panjang betul entry ni...aku print saja la bole baca dlm train balik kerja nanti

@zk@m said...

insyaallah....bukan xnak menulis entri cmnih syah,tp utk menulis entri camnih kena bnyk buat research,kena bnyk mbaca n berfikir....abg xnak jadi bias dlm hal agama walaupn berada dtmpat yg benar...klu xda hujah yg kuat ssh gak nak nulis syah....:)

activ8ions said...

emm.. betul jugak. kener ader hujah kuat baru dapat tarik perhatian dan kepercayaan owang. hmmm.. doesnt matter, maner yg abg tawu sampaikanlah ek ;) moga2 kita dpt jdkan tauladan dan keberkatannya bersama2. mekacihh.

@zk@m said...

insyaallah....doaknla abg mendapat ilmu yg baik utk dkongsikn bersama semua..:p