28.11.05

anak n ibu....

sbb aku cam xda topik n mak xanto lagi gmabar latest utk aku menulis entri pasal dri beliau cam aku buat time darjah 3 dulu,so nih aku recall la balik perbualan antara seorang anak ngan seorang ibu....(aku ngan mak...muheheheh)

aku: assalamualaikum mak......
mak: waalaikumussalam anak mak, sihat? buat apa cuti nih...?

biasa ar perbualan awal,tanya khabar.suara mak menunjukkan kerinduan mak pada aku. man aku tau? hohoho....9 bulan 10 hari aku bernafas ngan mak,makan apa yg mak makan n mengambil zat mak.so,hati budi mak,baik buruk mak,mmg la aku tahu mak risaukn aku....:)

mak: mak pn xtahula knapala anak mak semuanya glamer2.....shafi' ngan as'ad da ada awekz da kat sini......diorang da beso da...tp fauzul cakap bulu ketiakpn xtumbuh lagi nak ngaku besar......
aku: yeke mak...??kn diorang tu kecik lagi...da ada awek ker...??? seganla airul camnih...airul time kecik2 dulu xdapn org nak.. :(
mak: tu la anak2 mak.semuanya hensem2,ssh mak mikirknnya.kecik2 da ada org nak.....janggutpn da tumbuh dah....
aku: ya Allah...baru belasan tahun da ada janggut? cepatnya matang....:)

adik2 aku yg tersyang yg skang nih tgh glamer kat tanah arab tuh. yg buat aku bangga bila mak cakap diorg jadi feveret student kat skool but buat aku skit frust skool tuh skool US n they know how much i hate US....namun,aku yakin ngan ddikan mak kat sana.aku yakin mak dapat terapkn nilai2 murni dlm diri adik2 aku.......:)

mak: kawan2 mak da cop mak da nak buat jadi besan.
aku: la...xyah la ssh2 mak,senang2 jer nama airul jd glamer kat sana.....
mak:tula kawan2 mak,diorang dengar anak2 mak sorang kat UK sorang kat England,tu yg cop mak. mak jawab senang jer, yg penting diorang pandai masak sbb mak malas masak,pandai kemas umah sbb mak malas nak kemas umah,n yg paling penting dia syang kat mak sbb nnt da tua senang idup mak dapat menantu jaga...:)

aku dengor nih,tertelan air liur aku skejap.camnihla cara mak,dia xcakap la direct " mak nak menantu camnih camtu" tp stail mak camnihla.berkias skit tp xpower mana pn kiasan dia sbb aku paham mak nak menantu camna.ibundaku,nih airul tgh carila nih.mak doakn ajala......:) mmgla ssh skit sbb klu nak lepas mak kena lpas aku dulu.hohoho...masak mesti lagi power dr aku sbb aku xnak la nnt mak lagi suka makanan anak dr menantu.aku nak mak syg menantu dia mcm mak syg kat aku. mak nak yg rajin,mmg senangpn nak cari.tp yg senang cari tu biasanya rajin berhias ar tuh.mak nak yg rajin ngemas umah secara ikhlas.....n yg penting aku rasa mak nak yg syg kat dia......mmg itu harapan mak rasanya.klu yg 2 sblm tuh bukn beratpn sbb biasa nya menantu yg penyayang nih akan ada semua nih.aku masih igt lagi mak jaga nenek (ibu abah aku) siang n malam. maskn n kekadang duk umah nak jaga nenek jer.namun balasan nenek ialah dia hina mak sehina2nya smpai dia termakan sumpah aku mati dengan hina...:( nenek buat insan yg bertarung nyawa melahirkn aku mengalirkn air mata pada benda yg tidak dilakukn dhadapan adik2 aku yg masih kecik......:(( aku faham perangai mak yg bnyk aku warisi...:) da dhinapn dia masih menghalang aku mpertahankn maruah dia......mak airul syang mak sgt2......:) muuuaaahhh!!!!!

da abis citer pasal mak,nnt da ada gmbar latest mak, aku citer dr ujung akal aku smpai ujung memori aku pasal insan yg bergelar emak......:)



mak: nnt cuti airul berjaln mana nnt?
aku: jln2 ngan kawan cadangnya.nak naik keta pusing british nih tgk negara org n sempurnakn pengembaraan airul sblm start kerja:)
mak: hati2 airul,sejuk tuh,jgn cari pasal kat negara org:
aku: jgn risau mak,insyaallah nnt airul jaga dri,mak doa2knlah yer...??

hohoho......mintak restu mak nak kuar jln...klu x nnt apa2 jd kat aku xsempat aku minta ampun ssh plak.dahla aku hutang nyawa ngan mak ...:).....namun, nnt kena bgtau mak xjadi sbb noush ada aral melintas....brothers dia xbagi sbb risaukn dia......aku xsalahkn diapn.klu aku jadi abg diapn maybe aku xbg kot...:) dahla winter nih...:) so kat kawan2 yg demand nak tgk gmbar2 journey2 aku winter break nih,aku minta maafla yer..:) xdapat aku tunaikn.tgklah andai ada rezki muncul gmbar plik2 aku buat aksi beruk ker,maknanya aku ada plan ar tuh.klu xda ...muhehehe....aku akan menjadi chef ajala kat hall aku nih isi masa ngan tido,main game n masak utk adik (kawan2 aku la) kat sini..... adik2 tuh bukan pondan tau...kawan2 aku yg manja2 malas nak masak.tahu makan jer......aku xkisah,janji makan sampai abis.......:)


mak: adik2 kat sini da pandai mask da cikgu dia ngajar
aku: yeke??? apa yg diorang da masak mak?
mak: adala ari tu muffin,spaggeti da 4 jenis la jugak
aku: ooo yeke...?? pasnih bleh ar airul blaja ngan diorang plak...:) bleh ar dorang celen airul masak nnt ye?

bagus2 adik2 aku da pandai mask...masak masakn western ar...muhehehe...xper,nnt aku ambik ilmu2 kalian...muhehehe......klu dulu time aku kat umah cuti,as'ad ngan shfi cukup suka makan telur dadar berempah aku....ntah apa yg best aku xtau ar,tp makpn kata sedp n kekadang 4 kali masak gak ar sbb adik2 suka.....bangga aku tgk adik2 aku makan ngan lahapnya......terutama as'ad....dlm kami 4 beradik,dialah yg paling cerewet skali...abis ar bakal adik ipar bongsu aku klu xpandai masak,jawabnya makin kurus la si as'ad tuh....:) so klu as'ad demand aku masak,kenala masak yg sedap2 sbb klu x,mulutnya yg mewarisi mulut xder filter cam aku nih akan mengkritik n xmakan masakan aku....xleh2 ...nnt mbazir jer aku masak...isk isk isk......

aku: ok la mak,da malam da nih,mak pergila tido.
mak: ok,anak mak jaga dri leklok k? smayang jgn tinggal tau!! klu pergi memana bgtau mak dulu k?
aku: yer mak.makpun jaga dri k?kim salam kat abah ngan adik2.
mak:insyaallah......jaga dri anak mak assalamualaikum...
aku: waalaikumussalam......

biasanya abis kn dlm sejam hingga 2 jam ar gak klu aku ngan mak berborak....muheheh....klu kat skool dulu (SEMESTI) time aku gayut akan menaikkn nafsu cemburu dkalangan fan sbb igt aku gayut ngan awek...biasa ar,wlaupn aku anak sulung,namun kemanjaan aku ngan mak mmg paling truk kot.....muhehehhe.......dulu xmain awek2,sorryla ...muhehehe.....

p/s: gmabar2 tuh telah diambil ngan kebenaran n tanpa kebenaran dr profile2 frenster aku...muheheheh..... sajer nak memeriahkn lagi entri nih....asyik entri sedih jer xbest ar plak....kena cheer things up kekadang.....:)

adiosa!!!


3 comments:

mE said...

selalunye camtu aa..
adik2 yg expert dulu..
kita yg sulung2 neh dok berjaga2 jek aa..
hiks!

tazz said...

sejauh mana u pergi...mmg ar x dpt lupakan kasih ibu... mana ada yg dpt tanding kasihnya.

Senakal mana anak tu, eventhough dia penjenayah..org yg paling dia sayang adalah ibu.

eh, bukan nak lebih2 ar..just want to tell him that he's cute. thks,sudi sampaikan salam ek. :)

@zk@m said...

oh yeke.....tp kat paper ada yg sanggup bunuh ibu tu yg buat frust tuh...isk isk isk....

jgn risau tazz,da cakap da pn...muhehe..kembang semangkuk muka dia tau ada org admire..:)

mE: lama xdengar citer...??adik2 lagi expert eh...?? baru ar ada cabaran..muhehehe