25.11.05

cinta 3 segi...

selalu kita mempersoalkn cintakn?selalu kita mpersoalkn kesetiaan cinta n biasanya kita mebicarakn cinta diantara si teruna n dara.....namun kali ini biarla aku membuka skit skop kita n lihat pada dunia realiti.......cinta 3 segi.....

dlm konteks dunia skang nih yg majoriti penduduk dunia wanita dr lelaki,masalah ini lebih menjurus pada golongan wanita yg terpaksa antara 2. bukan niat hatiku utk merendahkn sesiapa mahupun menimbulkn pergolakn jantina,ia sekadar persepktif aku mengenai isu ini.........

bila berlakunya cinta 3 segi,1 pihak terpaksa memilih antara 2.n keputusan itu berkemunkinan akan mengubah total perjalanan hidupnya kemudian hari.keputusan yg dilakukan juga munkin akan mebuatkn ada hati yg luka.keputusan yg dbuat juga boleh buatkn 2 hati hidup bahagia......

aku??ya aku pernah menjadi watak utama dlm kisah ini.aku juga pernah merasai menjadi si malang yg xterpilih memenangi hati si gadis.aku juga pernah terluka n aku merasai peritnya kasih yg dberi pergi bagai angin yg bertiup halus........

namun itu kisah aku.biar aku dengan kisah tragisku,biar aku dengan perjalanan hidupku.ia banyak mengajar aku erti cinta.ia bnyak mengajar aku menghargai cinta,n ia bnyk mengajar aku bukan semua org akan mendapat apa yg dcintainya........


munkin ada org akn berubah sifat kerana dlukakan,namun itu org bodoh.munkin org akan putus harap bila mereka dlukankn,pada aku itu org bodh.knapa harus kita begitu?? knapa harus kita putus harapan?knapa harus kita hilang pegangan.....???lupakah pada Dia yg maha mengetahui?lupakah pada Dia yg maha mengasihi.xpernah ada cinta dlm dunia yg dpat menandingi cintaNya.xada kasih dlm dunia yg menandingi kasihNya.

apa terjadi pada aku??aku kecewa,namun aku bersyukur kerana ada sahabat yg memberikn peringatan,ada sahabat yg sentiasa menyokong....malah aku bersyukur masih ada saki baki iman yg membimbing aku kembali......pada awalnya aku ingin mejerit pada dunia,aku kecewa bukan pada dia,bukan pada yg berjaya memikat hatinya,namun pd dri sendri kerana gagal mpertahankn cinta yg aku agungkan......namun solat isthikarah malam itu buat aku tenang.surah an-nur ngan surah yassin yg aku baca buat kn hati ini menangis kerana aku lupa padaNya.spptnya aku kembali padaNya,minta bantuan Nya n bukan kecewa pada benda yg sementara. solat aku malam itu aku menangis,air mata ini bercucuran jatuh mbuatkn aku redha n menerima seadanya.....aku mengadu pada emak,amak mengingatkn aku betapa tuhan menguji hamba2 yg dkasihinya.mak mngingatkn aku betapa ada hikmah dsbalik kejadian n lagi skali aku menangis..........

kenapa benda camnih bleh timbul??knapa harus terhasil cinta 3 segi sedangkn nisbah lelaki ngan wanita sangat tinggi margin bilangan wanita......???dr survey aku n apa yg aku alami,salah bukan hanya pada 1 pihak.munkin pompuan salah membuatkn 2 hati jatuh cinta pada merka,namun kadang2 kaum wanita xbuat sebrang tindakanpn,namun cinta 3 segi tetap terhasil.biasanya antara 2,1 adalah cinta n 1 lagi adalah kekeliruan kerana perasaan kasihan.......

kaum adampn apa kurangnya.......kebanyakkannya yg aku tahu,keinginan merampas hak org menjadi kn kisah ini terhasil.bila dtegur n org bertanya,alasan yg biasa dipakai "ala,org berkahwin lagikn cerai...!!!" mmg benar org berkahwin lagipkn bercerai namun knapa mesti mengganggu kebahagiaan org lain...??biarlah org berkahwin tuh cerai ker apa ker,itu munkin masalh dlm yg xdapat dselesaikn,namun yg kita nih pergi kacau kebahagiaan org knapa??? knapa sanggup ambik peluang mentang2 pakwe dia tu baik,lurus bendul n kuat iman,engkau plak pergi cucuk jarum,minta belas kasihan yg akhirnya menghasilkn pergolakan dlm diri si gadis malang.....

kita harus igt bukn semua insan sempurna,kita harus sedar bukan semua keputusan kita yg kita sangkakan yg terbaik itu adalah yg terbaik utk semua.n kita kena igt kemunkinan si dia juga akan membuatkn kesilapan yg silap........apa yg harus dlakukan ialah, berilah sokongan n tawakkallah pada Dia......

pada yg harus mbuat pilihan,lakukanla pilihan yg tepat,cinta sejati hanya 1 ia cinta yg kekal......pilihan bijak membuatkn 2 hati jd bahagia...........:)yg terpilih, syukurla pada tuhan dan hargailah rezekimu,hargailah cintamu,pada yg xterpilih, andai dirimu mencintainya,terimalah suratan takdir n berdoalah utk insan yg dikau cintai.....

cinta xsemestinya berbalas,kadang cinta harus bertepuk tangan......to give someone ur love is to let him/her killing you.but by giving the love, you trust him for not killing you.....:)

aku xtau knapa tetiba jer terdetik ati nih nak membicarakn isu nih....munkin biasa n munkin mengarut,tp inilah cinta 3 segi dr persepsi aku......

kat bawah tuk menghepikn balik hati yg gundah gulana...:) aku copy dr blog pezel yg hensem tanpa kebenaran dia...muhehhee...sbb msj box dia kena blog ngan server kolej aku :) ampunkn dri nih putera pezel yg hensem,namun nukilan mu ini menceriakn hati ku yg gundah gulana...:))


pompuan lawo kalo tengok cermin --> fuh! rase cam dia la yg paling lawo. tu pon tak poas lagik tu, siap tepek mekap lagik konon nak tambah lawo, sampai tak sedor moker dah cam tepong gomak!
pompuan tak lawo kalo tengok cermin --> merendah diri. solek ala kadar je lebih kurang asalkan takde lah selekeh comot².

pompuan lawo kalo pilih baju --> nak warna terang² jerk supaya bila pakai sumer mata memandang kat dia. maklom la nak tarik perhatian.
pompuan tak lawo kalo pilih baju --> pilih yg bersesuaian. dah tentulah dia tak kan pilih baju yg terang² yg boleh menarik perhatian umum supaya mata org akan tertumpu kearah dia.

pompuan lawo kalo present dalam meeting --> huh kalo cakap asyik la nak selak² rambut. pastu kalo cakap tangan takleh diam terkibas sane terkibas sini. suka tekan isu gempak dan paling boring suka cakap lama² maklom la suka jadik perhatian.
pompuan tak lawo kalo present dalam meeting --> cakap penuh keyakinan. cari idea bernas dan fakta² logik untuk tarik perhatian, tak jual muka. cakap ringkas tapi padat.

pompuan lawo kalau cakap pasal facial --> jerawat sebijik kecoh sekampong. ade yg nangis² meraung sebab tumboh jerawat. cakap takmo kalah, konon buat facial seminggu sekali nak jaga kecantikkan. sibuk kilatkan kuku kat opis. mase tulah nak cukor bulu kaki, mase tulah nak cabut bulu kening.
pompuan tak lawo kalo cakap pasal facial --> memadai dengan product pencuci muka untuk kulit bersih. mekap lak takde la beriya beno sampai cam tepong gomak. muahaha...


adiosa....!!!

2 comments:

Moiselle Emma Lily Nyquistisca said...

tetiba aku nak paste benda ni kat comment!sroilah kalo panjang ek,malas nk pendekkan!hehehe,have fun reading!

Say 'I do' in your mid 20s for best marriage: survey

WASHINGTON (AFP) - Couples who wed in their mid 20s have the best chance of living happily together until death do them part, a new survey on American marriage found.

The results contradict conventional wisdom that partners have the best chance for a healthy marriage if they wait until their 30s, researchers said.

Couples who tied the knot between the ages of 23 and 27 stood the best chance of success, according to a statistical index on the quality of marriage constructed on data collected by the University of Texas for the National Fatherhood Initiative.

"Beyond a certain age, later marriage does not improve the success of the marriage," said Barbara Dafoe Whitehead, of the National Marriage Project, commenting on the survey results.

Marriage before the age of 20 has long been regarded at high risk of divorce, but the survey represents the first statistical evidence that the optimal age for marriage may lie in the 20s.


The average of age of first marriages in the United States has slowly been rising, to 27 for men and 26 for women, compared to 23 and 21 in 1970, she said.


University of Texas sociology professor Norval Glenn who conducted the research said that 98 percent of those questioned were married, had been married or wanted to marry, suggesting that predictions of the institution's demise were exaggerated.


"We are a very marrying country," he said.


The survey also found that the top three reasons for divorce in the United States were lack of commitment, too much arguing and infidelity.


Conducted among 1,503 Americans aged 18 and older between late 2003 and early 2004, the survey asked questions about attitude and aspirations towards marriage.


The National Fatherhood Initiative is a non-profit advocacy group, and was founded in 1994 to address the problem of absent fathers in society.

p/s:apa lagi azkam!carik ler calon cepat!kalo ikut survey ni,kena kawen mid-20,insyaAllah berjaya!muahaha..=))

@zk@m said...

wah wah wah...niat dhati mmg la nak kawin dlm mid 20s jer...namun,kita nih xtahu masa depan,harapla dpt kawin mid 20s.....hehehhe....n harapla hidup penuh kebahagiaan...:)